Halušky se zelím a uzeným masem
Halušky se zelím a uzeným masem recept
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4 porce
Chod: hlavní chod
Druh přípravy: vaření, smažení
Národní kuchyně: Slovenská
Přidáno: 2013-05-02
Suroviny |
Množství |
Hladká mouka |
350g |
Uzené maso |
200g |
Brambory | 6 až 7 větších |
Slanina |
50 g |
Vejce |
1 až 2 kusy |
Sladk. kys. zelí |
2 sklenice |
Cibule |
2 ks |
Sůl |
4 lžičky |
Hladká mouka |
3 lžíce (na jíšku) |
Voda |
1,5 litru (na vaření halušek |
Máslo |
4 lžíce (na jíšku) |
Cukr |
5 lžic (do zelí) |
Postup přípravy Halušek se zelím a uzeným masem
1. Nastrouháme syrové brambory na jemno, osolíme, přidáme 1 až 2 vejce a hladkou mouku, vše smícháme a vypracujeme řidší těsto (pozor aby neteklo)
2. Z těsta lžičkou vykrajujeme menší kousky (noky, které vhodíme do mírně osolené vařicí vody a vaříme přibližně 5 minut, záleží na velikosti kousků (noků)
3. Halušky z vody vylovíme cedníkem, důkladně okapan je uchováváme v teple
4. Teplé halušky smícháme s podušeným zelím, porce posypeme připraveným uzeným masem.
Příprava zelí na Halušky
Zelí zbavíme nálevu a dáme na cibulovou jíšku připravenou z cibule, hladké mouky a másla, zamícháme, podusíme cca 10 minut. Do zelí dle chuti zamícháme cukr, případně přisolíme (záleží na chuti).
Příprava uzeného masa
Uzené pokrájíme na malé kostky, slaninu na ještě menší kostičky. Slaninové kostičky rozškvaříme na pánvi a následně přidáme kostky uzeného. Dále přisipeme cibuli pokrájenou na polokrožky, vše chvílku smažíme a následně klademe na jednotlivé porce halušek.
halusky se zelim a uzenym masem recept