Domácí sekaná
Domácí sekaná recept na přípravu
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4 porce
Chod: hlavní chod
Druh přípravy: pečení
Národní kuchyně: Česká
Přidáno: 2013-05-03
Ingredience na Domácí sekanou
Suroviny |
Množství |
Mleté vepřové |
½ kg |
Mleté hovězí |
½ kg |
Slanina |
50 g |
Cibule |
2 ks |
Česnek |
4 stroužky |
Vejce |
3 ks |
Sůl |
4 lžičky |
Rohlík |
2 ks |
Voda |
1 dcl |
Pepř |
1 lžička |
Majoránka |
2 lžičky |
Strouhanka |
Dle potřeby |
Mléko |
1 dcl |
S poměrem mletého vepřového a mletého hovězího se nebojte experimentovat. V případě, že koupíte tzv. "mělněné" maso z hypermarketu, je lepší jej doma přemlet.
Domácí sekaná postup přípravy
Pokrájené rohlíky namočíme do vlažného mléka, přebytečné mléko následně vymačkáme. Slaninu pokrájíme krájíme na kostičky, cibuli pokrájíme nadrobno a česnek rozmačkáme, případně utřeme se solí (dle nálady). Všechny přísady (s vyjímkou vody) následně smícháme a vypracujeme z nich kompaktní těsto. V případě, že je směs velmi hustá, možno naředit trochou vody. Ze vzniklé směsi vytvarujeme šišku a vložíme ji do vymazaného vytřeného pekáče. Vršek sekané uhladíme rukou namočenou ve vlažné vodě - budeme mít větší jistotu, že nepraskne. Vložíme do předehřáté trouby na 180° Celsia. Krátce po zapečení sekanou podlijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou ji upečeme.
Sekaná se dá péci například i ve formě na Biskupský chlebíček. V takovém případě formu vymažeme a vysypeme stouhankou. Následně pečeme ve vodní lázni (formu vložíme do pekáčku s cca 1/2 až 34/ litru vody).
V obou případech pečeme cca 1 hodinu.
domaci sekana recept na pripravu