Domácí sekaná

Domácí sekaná recept na přípravu

Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4 porce
Chod: hlavní chod
Druh přípravy: pečení
Národní kuchyně: Česká
Přidáno: 2013-05-03

Ingredience na Domácí sekanou

Suroviny

Množství

Mleté vepřové

½ kg

Mleté hovězí

½ kg

Slanina

50 g

Cibule

2 ks

Česnek

4 stroužky

Vejce

3 ks

Sůl

4 lžičky

Rohlík

2 ks

Voda

1 dcl

Pepř

1 lžička

Majoránka

2 lžičky

Strouhanka

Dle potřeby

Mléko

1 dcl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S poměrem mletého vepřového a mletého hovězího se nebojte experimentovat. V případě, že koupíte tzv. "mělněné" maso z hypermarketu, je lepší jej doma přemlet.

Domácí sekaná postup přípravy

Pokrájené rohlíky namočíme do vlažného mléka, přebytečné mléko následně vymačkáme. Slaninu pokrájíme krájíme na kostičky, cibuli pokrájíme nadrobno a česnek rozmačkáme, případně utřeme se solí (dle nálady). Všechny přísady (s vyjímkou vody) následně smícháme a vypracujeme z nich kompaktní těsto. V případě, že je směs velmi hustá, možno naředit trochou vody. Ze vzniklé směsi vytvarujeme šišku a vložíme ji do vymazaného vytřeného pekáče. Vršek sekané uhladíme rukou namočenou ve vlažné vodě - budeme mít větší jistotu, že nepraskne. Vložíme do předehřáté trouby na 180° Celsia.  Krátce po zapečení sekanou podlijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou ji upečeme.

Sekaná se dá péci například i ve formě na Biskupský chlebíček. V takovém případě formu vymažeme a vysypeme stouhankou. Následně pečeme ve vodní lázni (formu vložíme do pekáčku s cca 1/2 až 34/ litru vody).

V obou případech pečeme cca 1 hodinu.

Domácí sekaná

domaci sekana recept na pripravu